SELEKCIJSKI ŽIRI DUFF22

UROŠ ŽIVANOVIĆ

Uroš Živanović rođen je u Rijeci 1981. godine. Diplomirao je antropologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je voditelj scenarističke platforme Palunko HFS-a, pri kojoj je pokrenuo Scenarističku školu te uredio i izdao prvi hrvatski scenaristički udžbenik. Jedan je od osnivača Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), u kojem je obnašao dužnost potpredsjednika. Uz svoj filmski debi “Hladna fronta”, kojim je osvojio Zlatna kolica u programu Kockice na ZFF-u 2009., režirao je kratkometražne dokumentarne i namjenske radove, producirao kratkometražne igrane filmove, vodio brojne scenarističke radionice te mentorirao scenarije i projekte u razvoju. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara. Od 2013. do 2021. godine bio je angažiran u HAVC-u, u kojem je vodio Projekt filmske pismenosti te bio jedan od autora Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2017. – 2021.

MARIELA MARKOVIĆ

Mariela Marković profesorica je Hrvatskog jezika u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik i lektorica za hrvatski kao strani jezik u Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine - kroatistiku i hungarologiju. U svom pedagoškom radu vodi dramsku, medijsku, literarnu skupinu, a ujedno je i voditeljica raznih nastavnih i  izvannastavnih projekata. Članica  je i suradnica udruga koji se bave kulturnim djelatnostima u Dubrovniku, Društva dubrovačkih pisaca i Studentskog teatra Lero, a surađuje i s brojnim javnim ustanovama u kulturi. Trenutno je i na naprednoj edukaciji za geštalt psihoterapeuta pa u svom  radu s mladima nastoji spojiti svoje strasti - književnost, jezik, umjetnost i pokušaj da se razumije i ohrabri duša u nastojanju da bude sretnija i bolja kako bi svijet bio malo bolje mjesto za svakoga od nas. 

ZLATKO TOMIĆ

Zlatko Tomić rođen je u Dubrovniku 1975. godine. Po zanimanju pomorac, video produkcijom počeo se baviti iz hobija prije dvadesetak godina. U desetogodišnjem razdoblju, od 2003. do 2013. kao voditelj video sekcije Udruge mladih Orlando, režirao je brojne, skečeve, dokumentarce I video spotove za mlade dubrovačke bendove koji svirali u sklopu Udruge. Uz to potpisuje režiju 4 kratka filma od kojih su neki (Insert, Obračun u zasjedi), po izboru publike, u kategoriji naboljeg igranog filma uvršteni u “Best of RAF”, na Reviji amaterskog filma u Zagrebu. Također je na radiju “Laus” vodio i uređivao “Cinemascope”, emisiju koja je pratila zbivanja u svijetu filma. Uz video produkciju, kao član Udruge “Slagalica”, objavio je roman “Prokletsvo otoka” i strip “ Telekinetic”.