TKO SMO

Dubrovački filmski festival za djecu i mlade zemalja Mediterana

Udruga za promicanje medijske kulture - LUŽA

Medijskom kulturom protiv kulture medijske zabave

Naša je misija osigurati mladim ljudima koji se amaterski bave filmom tehničku, novčanu i stručnu podršku u njihovom radu i kreativnom izražavanju. Organiziramo filmska predavanja i radionice za naše članove, dajemo im na raspolaganje filmsku opremu i financiramo njihovo obrazovanje u mediju filma pokrivajući im troškove kotizacije, puta i smještaja. U svemu tome nudimo mladim ljudima, uglavnom starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, mogućnost stjecanja iskustva putem kvalitetno osmišljenog vremena provedenog u druženju i suradnji s vršnjacima. Nastojim stvoriti kreativno radno okruženje unutar kojega ohrabrujemo učenike da slobodno iskazuju svoje stavove i zamisli te nesputano istražuju medijski prostor primjeren njihovom talentu i sklonostima. Vjerujemo da mladi ljudi uključeni u naše programe dobivaju poticaj prestati biti pasivni i nekritički konzumenti medijskih sadržaja, kako bi jednoga dana postali aktivni sudionici njegova stvaranja. Pružajući besplatnu tehničku i stručnu podršku i pokrivajući ukupne troškove obrazovnih programa, kao i odlazaka na ljetni filmski kamp i primjerene festivale, ohrabrujemo mlade ljude lošijeg imovinskog stanja da sudjeluju u našim programima.

Želja nam je postati rasadnikom mladih talenata i nezaobilaznim mjestom amaterskog filmskog stvaranja u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Članica smo Hrvatskog filmskog saveza.

Kinematografi Dubrovnik

Kinematografi Dubrovnik su gradska kulturna Ustanova koja se bavi medijskom kulturom; prikazivanjem filmova i ostalih kulturnih video sadržaja, te organizacijom raznih kulturnih događanja. Na sve načine podupiremo rad Udruga koje rade s djecom i mladeži, a napose rad Udruge Luža. Član smo udruženja Europa Cinemas i programa Media, koji također posebno podupiru rad s mlađom populacijom.

Škola filma Šipan

Škola filma Šipan je udruga koja se bavi promicanjem medijske kulture i to prvenstveno razvojem medijske pismenosti kroz kompetentnu primjenu recentnih tehnologija i medija od strane djece i mladih. Navedene aktivnosti odvijaju se prije svega kroz projekt “Ljetna Škola filma Šipan” koji se svake godine u kolovozu održava na otoku Šipanu. Osim filmskih radionica za djecu projekt se sastoji se i od open air projekcija i popratnih kulturnih programa koji skupa sa užurbanim aktivnostima malih filmaša iz radionica čitav otok pretvaraju u pravu filmsku oazu. Udruga usko surađuje sa srodnim udrugama, posebno Udrugom Luža te je dugogodišnja članica Hrvatskoh filmskog saveza.

Zašto festival

Riječ festival korijen vuče od latinskog festivus, što znači slaviti, veseliti se. Ideja za festival djece i mladeži se razvila iz želje da se često skriveni napori filmskih entuzijasta i anonimusa izvuku na svijetlo, dopru do javnosti i na taj način „proslave“. Pokrećući festival želimo pomoći pojedincima, školama i udrugama mladih koje se bave medijskom kulturom da dograbe svojih „pet minuta slave“. Dubrovnik je grad festivala, grad u kojem riječi festa i festival zazivaju stoljetnu tradiciju slavljenja života. Dubrovnik slavi svog parca Sv. Vlaha, glumu, glazbu, pa zašto ne i film. Zato dođite, sudjelujte, zabavite se, a ponešto i naučite - bit će nam čast biti vam dobri domaćini.

Zašto Mediteran

Mediteran je nedvojbeno kolijevka zapadno-europske kulture i civilizacije. Prečesto se, međutim, barem iz očišta te iste kulture i civilizacije, gube mediteranski korijeni kultura koje su se razvile i na njegovim afričkim i maloazijskim obalama. Nastajanje, međusobno prožimanje, a nerijetko i sukobljavanje kultura, obilježili su povijest naroda Mediterana, rađajući naposlijetku mediteranskim multikulturalizmom u kojem se svi možemo prepoznati. Festival nastoji potaknuti to prepoznavanje i rasti na njemu.
20/10/2020

Work in progress

06/05/2020

Pravila

DUFF (Dubrovnik film festival) DUFF (Dubrovnik film festival) je međunarodni filmski festival djece i mladih u dobi do 20 godina. Misija festivala je omogućiti, promicati i […]
06/05/2020

Prijavi film

Filmovi se prijavljuju putem internetske platforme FilmFreeway: