NAGRADE

Prijavi film
06/05/2020

GRAND PRIX:
Que dia e hoje? (Portugal)
– Koji dan je danas? Dan za nagradu – time je žiri dodijelio nagradu portugalskom uratku, ističući kako je zanimljiv, narativan, jednostavno sjajan film.

Dvije važne kategorije nagrade za Dubrovnik Film Festival su ‘Djeca biraju’ i ‘Nagrada publike’, dvije vrlo intimne nagrade za koje se odlučivalo sve dane festivala dok su trajale projekcije.
DJECA BIRAJU:
‘Dobrodošli na Šipan’ (Hrvatska)
NAGRADA PUBLIKE:
‘List’ (Hrvatska)
ANIMIRANI FILM:
Kategorija do 15 godina – ‘Četiri fantastnična godišnja doba’ (Italija)
-Nagradili smo ovaj film jer je svjež i nepredvidiv po narativnoj liniji pomoću koje smo uronjeni u surealni svijet animacije. Ovo je inovativan i konstruktivan rad mladih umjetnika – kazali su iz žirija.
Kategorija od 16 do 20 godina – ‘Dove vai?’ (Italija)
– Snažna narativna struktura ovog filma uparena s izvrsnim odabirom animacijske tehnike (animacija u pijesku) konstruirala je poetični svijet ovog uratka. Čestitamo – kazali su iz žirija.
IGRANI FILM:
Kategorija do 15 godina – ‘Čips’ (Bosna i Hercegovina).
– Pogledali smo puno filmova na ovoj reviji, i naravno uživali u njima. No, neki su od njih ipak bili malo bolji. Film ‘Čips’ uravnotežen je u mnoštvu segmenata, stoga je on ovogodišnji pobjednik. Precizan je uradak bez iti jednog suvišnog kadra  – mišljenje je žirija.
Kategorija od 16 do 20 godina – “Šta sad?” (Hrvatska)
– Ovaj film dokazuje da se ne moramo baviti samo velikim i značajnim temama da bismo napravli dobar film. Ako je film dobro zamišljen, može nastati iz bilo kakvog motiva, iz svakodnevice. Film je to s najbolje napisanim dijalozima, odličnom glumom i režijom te zapravo ne zaostaje bitno od profesionalnih uradaka – istaknuo je žiri.
DOKUMENTARNI FILM:
Kategorija do 15 godina –  ‘Katica za sve ‘ (Hrvatska)
– Film je dobio nagradu zbog glavnog lika, zbog teme, dakle zbog ‘Katice’ i njezine hrabrosti i životnog optimizma. Film je dobio nagradu i zbog vrlo efikasnog filmskog jezika kojim je prezentiran – istaknuli su iz žirija.
Kategorija od 16 do 20 godina –  ‘Simboli mržnje’ (Hrvatska)
– Nagrada je zaslužena jer su se hrabro i odlučno upustili u obradu teme koja je prisutna u našem društvu, koja se ne govori dovoljno, a oni su to napravili na nama dobar način – istaknuli su iz žirija.
‘Special mention’:  ‘150 riječi’.
– Poseban spomen ide ovom filmu, jer progovara o problemu koji je jako prisutan, a od kojeg mnogi znaju imati posljedice cijeli život – razvod. Film je snažan – istaknuo je žiri.
OTVORENA KATEGORIJA – ‘Autoportret’ (Hrvatska)
– Ovdje smo se možda prepirali najviše – našalio se žiri, ističući kako je ‘Autoportret’ film u kojem je autorica na vrlo dobar način i u osobnom i u filmskom smislu