Radionice DUFF21

  • RADIONICA IZRADE PROMO SPOTA

Cilj ove četverodnevne radionice je prenijeti djeci osobno šesnaestogodišnje iskustvo izrade promotivnih videospotova i pokazati im na koji način kroz audiovizualnu produkciju prezentirati određeni proizvod/događanje.

Prvi dan bi se iskoristio za međusobno upoznavanje kao i za upoznavanje polaznika s raznim tehnikama snimanja, montaže, audiovizualne opreme te razradu same ideje oko snimanja namjenskog promotivnog spota. Tematika videospota bi bila prezentacija Duff festivala kroz jednominutno trajanje. Poseban fokus bi se stavio i na učinak glazbe u takvim spotovima. Ovisno o broju, polaznici bi se podijelili u grupe koje bi imale za cilj osmisliti koncept videospota. U dogovoru s polaznicima, odlučilo bi se hoće li se ići na snimanje više ili jednog videospota na kojem bi svi zajednički radili.

Drugi i treći dan bi se iskoristio za snimanje i montažu. Snimalo bi se na eksterijerima grada, kao i na lokacijama na kojima se festival održava.
Pri snimanju bi se koristila oprema kao što su aparati Canon 5D Mark IV, Panasonic Lumix GH4, zatim stabilizator DJI RONIN S, te razni snimači zvuka i ostala oprema koja je u datom trenutku potrebna kao što su razna svijetleća tijela, slideri i klasični stativi za kamere/aparate.

Posljednji, četvrti dan bi bio iskorišten za otklanjanje eventualnih grešaka, za finalne korekcije u montaži i color grading. Prezentacija video spota održat će se na zatvaranju festivala.

Mišo se bavi video i audio produkcijom posljednjih 16 godina. U tom je periodu radio kao snimatelj, montažer, redatelj, scenarist, ton majstor i kolorist na velikom broju promotivnih video spotova za različite proizvode, sportske klubove, plesne skupine i događaje i imao prigodu raditi s brojnim stručnjacima iz svijeta filma, video produkcije i multimedije. Najpoznatiji je kao autor dokumentarnog filma Skrivena strana medalja o našem para olimpijcu Mihovilu Španji.

  • RADIONICA KRATKOMETRAŽNOG SCENARIJA

Trodnevna je radionica podijeljena na dva dijela, pri čemu prvi obuhvaća upoznavanje polaznika s osnovama pisanja u formatu kratkometražnog scenarija (do 5 minuta, tzv. short short), a drugi njihov praktičan rad, odnosno raspisivanje vlastita scenarističkog predloška.

Odabrani će ih primjeri kratkometražnih filmova različite duljine, različita roda i različita žanra osposobiti da prepoznaju glavne značajke pripovijedanja u kratkoj formi, a zatim i da samostalno prođu proces raspisivanja ideje uz fokus na sve etape (odabir ideje, razrada sinopsisa, uobličavanje scenoslijeda i raspisivanje scenarija).

S obzirom na to da je radionica zamišljena kao prvi susret s takvim pisanjem, polaznici će između par različitih motiva (npr. neočekivana pošiljka, povijesna ličnost ili napuštena kuća) odabrati jedan, a oko njega razviti kompletan i koncizan materijal koji bi se u kasnijim fazama mogao pretvoriti u film.

Marin Lisjak rođen je 19.3.1994. u Zagrebu, gdje danas živi i radi. Završio je Kroatistiku i Komparativnu književnost pri FFZG te Studij dramaturgije pri ADU. Bavi se igranom i dokumentarnom scenaristikom (kratki filmovi Partibrejkers; Melem na rane; Ab ono) te pisanjem za kazalište (Zlatno libro; Teorija zavjere; Go fuck your mother, ali nikad ne mene). Autorsku seriju Saluto croato predstavio je na međunarodnom pitching forumu u Barceloni, a danas radi na proizvodnji igranog programa za komercijalne televizije kao suradnik za scenarije.

  • RADIONICA FILMSKA GLAZBA